Masa Penyediaan
20 minit
Masa Memasak
30 minit
Saiz Hidangan
6-8 hidangan
Bahan-bahan
- 500g Beras Basmati, Dicuci Dan Rendam Selama 10 Minit
- 100ml Santan
- 120ml Air
- 1 Sudu Teh Garam
- 2 Sudu Besar Sos Cili Kimball
- 1 Sudu Besar Sos Tomato Kimball
- 2 Sudu Besar Sos Berperisa Tiram Kimball
- 1.2kg Ayam, Dipotong Ketulan Kecil
- 1½ Sudu Besar Serbuk Kunyit
- 4 Sudu Besar Minyak
- 2 Biji Bawang Besar, Dihiris
- 1 Batang Kayu Manis
- 10 Kuntum Bunga Cengkih
- 6 Biji Buah Pelaga
- 2 Kumtum Bunga Lawang
- 130g Bawang Merah
- 30g Halia
- 4 Batang Serai
- 20g Daun Ketumbar
- 12 Biji Lada Hitam
- Bawang Goreng Dan Daun Ketumbar Cincang
Cara-caranya
- Perap ayam dengan perapan ayam selama 4 jam di dalam peti sejuk.
- Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan-bahan tumis sehingga wangi. Kemudiannya, masukkan bahan-bahan pes perempah dan tumis sehingga naik minyak.
- Seterusnya, masukkan ayam perap dan masak bersama pes sehingga ¾ masak, ketepikan.
- Masukkan beras ke dalam periuk nasi, diikuti dengan santan, air dan garam, kacau sehingga sebati.
- Kemudiannya, masukkan campuran ayam dan kacau beras dengan ringan, masak mengikut arahan periuk nasi.
- Angkat nasi yang telah dimasak dari periuk nasi dan hiaskan dengan bawang goreng dan daun ketumbar. Hidangkan panas.